bliv væk i mellemrummet


William Robinson (1838-1935) var en af Englands største gartnere og haveskribenter. Robinson kæmpede i sin tid en kamp mod tidens betragtninger af haven som udendørsarkitektur. For Robinson skulle haven være i pagt med naturen, og fokus var bl.a. brug af de stærkeste og sundeste planter. I modsætning til mange andre havepersonligheder i hans tid, var han ikke til formklippede buksbom eller store parterrebede med et hav af iscenesatte sommerblomster.Dagens have er fra William Robinsons tidligere have. Dette er et pragtstykke af et mellemrum, som jeg har vist før på Havefolket.com, men det tåler bestemt en gentagelse - og et nærmere kig!


Dette er en passage der kammer fuldstændig over i frodighed - på en helt eminent måde. En kombination af græsser, stauder, et- og toårige mv. 


Blomsterrigdommen er enorm og den vælter op af jorden i begge sider af gangen betydende at man reelt har følelsen af at man går i en blomstermark, da planterne her fotograferet i sensommeren er så høje at man ikke kan se over dem.

Hist og her er der et hul igennem til græsplænen der ligger som nabo og pludselig er du i et haverum med fred og ro. En stille plet til at nyde en god engelsk kop the.


1 kommentarer:

Kjeld Slot sagde ...

Havepolarisering kalder jeg det (på den fede måde), når det rigidt nedtonede i form af en monokrom plæne sættes i kontrast til det der ikke kender mådehold; et overblomstret bed med alskens herligheder. Det fungerer på samme måde som mellemrum i mellem billeder eller skulpturer; pauserne, stilheden, pianissimo, etc.
Robinsons kontroverser med datidens andre havepersonligheder minder mig ustyrlig meget om Noel Kingsburys korstog imod folk der laver parterrer, topiary og formal gardens. Han er mere interesseret i planternes botanik og herkomst og argumenterer for biodiversitet og økologi som designfilosofi. I min optik har biologi ikke en kæft med design at gøre. Så på det plan ligner jeg nok mere Repton, Lutyens, Mawson og Jekyll end Robinson. Men han har så ganske afgjort bidraget til havernes udvikling i hele verden, ligesom Kingsbury gør på sin måde.
Tak for dejlige billeder

Kjeld

Send en kommentar

top