grassgarden villa beekbergen


Det var ved et tilfælde, at jeg faldt over dette skønne hus og fantastiske have i Holland, som jeg simpelthen er nødt til at vise jer her også. Jeg fandt oprindeligt artiklen i Landezine og har fået lov af oversætte teksten, som er skrevet af havearkitektgruppen Poortvlieten & partnershvorfra jeg også har fået lov at låne billederne.


Villa Beekbergen ligger i Beekbergen, i provinsen Gelderland. Den unikke villa er bygget på en 2,5 hektar skovklædt areal med overraskende variationer i højden. Arealet er en del af et område, der kaldes Veluwe-Complex morænen, som er kendetegnet for sit bølgende landskab. Et naturskønt fænomen, der blev dannet under den sidste istid.



Villaen 
Villaen er beliggende i et åbent sted i skoven, omgivet af flere monumentale bøge (Fagus sylvatica). Den har en tydelig form og en innovativ karakter baseret på en konisk konkret skulptur med en buet stråtag, der stiger op mellem træerne. Villaen er delvist bygget ind i morænen og nogle niveauer er underjordiske, således at skoven blander ind i de forskellige niveauer af villaen. Det bølgende terræn og den særlige udformning af villaen, var den vigtigste grund til at vælge et design med organiske former.


Designplan og udførelse 
Ruten til villaen snor sig gennem træer og skærer gennem morænen. På det sted, hvor morænen dissekeres, er betonvægge placeret som en rumlig markering af passagen. Rutens forløb rundt i haven slutter ved P-pladsen og den formelle indgang til villaen består af en sti af 'Esticon' betonplader. Det laveste niveau af ruten, er stigende og er placeret mellem høje betonmure mod indgangen til garagen. 

Hækken følger det bølgende landskab, ikke som en lineær element, men snarere som et selvstændigt, inspireret af Aalto-vasen; "Savoy". Hækken snor sig rundt om græshaven ligesom en larve. Til tider er de smalle og til tider tykkere hvor det er nødvendigt, og de er enten høje eller lave, hvilket igen fører til overraskende perspektiver. Inden dette landskab ligger haveområdet; en græs have med slyngede stier og terrasser på forskellige niveauer.

Terrænet og placering af huset kræver en klar ramme, som en grænse mellem haven og skoven.
Rammen er her skabt med en afdækning af Fagus sylvatica 'Atopunicea. 




I græshaven findes to stærke og kontrastfyldte græsser, den 2,00 meter høje 
Miscanthus sinensis 'Gracillimus' og lave stedsegrønne Carex morrowii 'Variegata'.


Ved siden af huset er der to sammenkædede terrasser, en forsænket terrasse der støder op til køkkenet og en øvre terrasse der støder op til stuen, som ender i et rektangulært formet dam med en rustfri stålkant.


Betragter man områdets karakter og strukturen af havegangene, der varierer fra høj til lav, følger græsoverfladerne delvist denne struktur. De bugtende græsoverfladers karakter giver, igen og igen, et andet perspektiv for både haven, villaen og den omgivende skov.


Den afdæmpede beplantning skaber en attraktive og overraskende udsigt over haven på alle årstider og brugen af holdbare materialer gør det nemt at vedligeholde og nyde.


INFO
Projekt: Grassgarden Villa Beekbergen
Landskabsarkitektekt: Bureau Poortvliet & Partners 
Tegnet i tæt samarbejde med husets ejere: Anton Schouten og Hannie Kempink.
Lokation: Beekbergen, Holland

Areal: 2.5000m²

Designet i 2006

Originaltekst og fotos af Poortvliet & Partners

0 kommentarer:

Send en kommentar

top